出版稿子

  • 林敏驄作為「林敏驄」 - Ming Pao Daily News D04 | 副刊/世紀 | 世紀.Live | By 林綸詩 2017-06-15 林敏驄曾在自我介紹寫上: 「林敏驄╱職業:林敏驄助手」。林敏驄作為一個品牌,是歌手、演員、填詞人、音樂人、主持人,不分先後。二十二歲出道,不久已填出大熱流行曲,且還是當時唯一的全職填...
    2 months ago

8.11.2009

結婚感想 Modified Twitter版

今天結婚一週月
特此發佈紀念

6/7 11:00 結婚瑣事很多,但就因為繁瑣,令你無暇去告別青春及娘家,其實我真係挺不捨得。
22:27 不知道結婚後,不捨的情緒會否一次過湧出來呢? 捽完減肥膏都係快點睡....

7/7 08:00 很夜才睡得了,滿腦子是結婚禮堂的流程...
09:30 昨晚想到一個改動,等我send rundown俾大家
11:08 漏了加電話,等我send多個rundown.....

8/7 17:28 Err....希望係今次係最後一次send rundown俾大家,they're gonna hate me.
20:19 湯家的每一個櫃和我現在房間的每一個櫃對應好,direct transfer,唔執住了,頭爆。

10/7 今天為自己預備了做按摩和做妲己,前兩天上班都在學 First Aid,結婚前竟然學First Aid...pass了但真的很累,很久沒考試嘛...結婚前竟然考試...pass了但真的很累,咦我精神錯亂喎。

11/7 04:00 嘩沉晚竟然訓得著! 我影畢業相訓唔著,結婚竟然訓得著!
04:02 咦點解係四點鐘o既?
04:03 頂....較錯鬧鐘....
05:00 白白浪費了一個鐘,訓唔到
05:05 阿屈嚟到化粧,安慰我話早一個鐘起身,可能早一個鐘退腫,希望係啦!
11:00 好開心好多人好多人好多人...睇唔哂
11:55 我想食Fruit Tart,表弟攞俾我
14:35 開始下雨啦....真好運,返去斟茶俾湯家
16:00 入門禮儀完畢,好多金器呀,去七仔影相,買雪糕食...嘩我幾個星期無食雪糕啦!
16:35 媽媽煮了回門飯請女婿食,好多野食! 沛叔叔猛咁話晏訓,要眠一眠...
1745 到了王子飯店,沛叔叔真係o係光天化日--大廳到眠左! 湯和妹和媽和我一起在新娘房睡睡,低調點...
22:15 衡同我地出去影最後一張七仔相,經過好多名店,佢又o係到chupchupchup,我諗影出嚟實好magazine!

12/7 00:30 邊有人結婚擺酒咁快返到屋企,好多禮物呀! 對腳好痛~
08:21 好有秩序的婚姻生活已開始了,竟然早睡早起身體好,落街食早餐。
10:00 阿媽打嚟提我去斟茶俾老爺,滾水淥腳,湯b淨係掛住食早餐!
12:12 斟完茶又食午飯,the eating life of marriage乎?
14:25 出機場了。回望拆了一半的禮物,已盤算好它們會被放在哪用在哪。自分別移民和回流過,成日話自己唔鐘意改變。但到真的面對這個人生最大的改變,卻被它的美好蓋過了自己的陰影。多謝湯禎兆同埋d禮物。

12~24/7 蜜月中

26/7 因為結婚,因為有了自己的家,處女座的整潔genes才得以發出來。原來我真係很系統化,就算什麼看上去也很亂很多,都不要緊,只要它們是在它們應有的位置。阿媽成日話我執極都咁亂,因為佢看不見,佢看不見我偉大的system。

27/7 CD和書的融合工程出現阻滯--唔夠住擺呀! 都係由得佢地在娘家算了。

31/7 20:20 睇完show,回家途中發現老公仲同朋友在餐廳談緊心。身為人夫,應該在家好好等我回家! 太過份了! 但第一次我不可以顯得太小家,點催佢好呢?
20:33 寄出「見字請回家 嚇親小娃娃」sms
20:40 唔覆我! 再寄「見字不回家 老婆變青蛙」sms
20:55 老公話跌左個匙羮落洗水盤,整左成個下午,我用筷子五分鐘就夾起啦,碎料,不過先要拆左個管阻咋嘛。要諗下點惡補老公的筷子技術....呢個時候佢終於打返嚟啦!

2/8 14:00 我們的第一班朋友來個婚後housewarming。點解我d朋友都估到冬瓜水同埋lemon啫喱係湯公整o既? 我唔洗衫唔晾衫但我都會下廚! 不過的確,以上兩樣都係佢整的。
17:00 到湯b的朋友來! 我有做野架! 攪個芒果薑奶特飲先,可惜有人唔飲得。

11/8 01:00 婚後第一次看完優先場一起搭巴士回家,湯湯好開心話可以一齊返屋企了。以前我地會一同搭281A或87D先經我家後到他家 (拍拖最好找個住巴士沿線的, yeah),今次我話落車lu,佢話你訓花墟呀? 以後都唔駛分開啦,但佢竟然忘記我們已踏入一個月紀念日。:p

No comments: