出版稿子

  • 林敏驄作為「林敏驄」 - Ming Pao Daily News D04 | 副刊/世紀 | 世紀.Live | By 林綸詩 2017-06-15 林敏驄曾在自我介紹寫上: 「林敏驄╱職業:林敏驄助手」。林敏驄作為一個品牌,是歌手、演員、填詞人、音樂人、主持人,不分先後。二十二歲出道,不久已填出大熱流行曲,且還是當時唯一的全職填...
    2 months ago

5.15.2012

孕婦獨白 #1-3

#1: 肚dum大了之後,不用花時間去捽肚臍,因為它被迫反出來了



#2:
逛bb展,我的重點節目是去模擬產房優先克服「生仔好痛架」(張國榮tone) 的恐懼。相公不能入內,拿著場刊四周拿贈品:

到一攤位--
相公: 係咪有野送?
看檔員: 食粒糖先吖,先生
相公食之。
看檔員: 好唔好食呀?
相公: .......... (轉身離開)
看檔員: 先生,唔好走住, 呢到兩粒vitamin xxx糖,送俾你架。
相公: 多謝 (心諗好彩有得攞走....佢真係咁諗 =.=)

上論壇看到大家最受「爭議性」不是這個攤檔,而是鴻x堂。「有野送架,你填左呢份會員申請表先!」 搞完一輪後送你一把頹過大學ocamp的紙扇。

我在相公的戰利品中,也找到這把扇。



#3: 今天看到同事提起M巾,驚覺經經已離我六個月了! 不知慳返的M巾錢,夠買多少條尿片?


No comments: